warning: Creating default object from empty value in /var/www/dod/data/www/dod.hu/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

mapok

Megint csak hosszú szünet után folytatom a rovatomat, ha továbbra is ilyen sebességgel csepegtetem a részeket, még évekig eltart mire a végére érek.

 

 

Hosszabb szünet után folytatom dod mapok szempontjából érdekes világháborús események felelevenítésével foglakozó cikksorozatomat. A mostani részben a VII. német hadsereg bekerítése és a Market-Garden hadművelet közti időszakot ismertetem.

 

A cím után még nagyobb zavart keltsek a fejekben a mostani részben a francia Riviérára teszek kitérőt. Nem kell örülni, nem tengerparti sütkérezésről lesz szó, hanem a kevésbé ismert 1944-es dél-franciaországi partraszállásról. Emellett még rövid kitekintést adok az olasz frontra is.

Ismét folytatom a rovatomat az észak-franciaországi eseményekkel. Tudom eléggé sok térképet raktam bele, de nem szeretem, az olyan hadtörténeti leírásokat, amikből hiányoznak a térképek.

 

Caeni csata Caen

Az előző részben ismertettem az Overlord hadművelet legkritikusabb részét, a D-napot. Jelen részben pedig folytatom az események leírását Cherbourg elfoglalásáig.

 

A hídfőállások kiszélesítése

 

A legutóbbi cikkemmel annál a pontnál fejeztem be, amikor épp izgalmasra fordult a téma, most jön várt folytatás, normandiai csaták kezdete, a D-nap.

...Ezt a partit még lejátszuk, ZSIRT bele! Kiáltott fel Szirtesi. Tudta, hogy a kezében található három darab VII és egy X-essel simán lesöpör mindenkit és elégedetten fog a dupla törióra után teli zsebbel hazasétálni. Azaz csak sétált volna, mert hirtelen egy csattanás hallatszott, mint amikor egy nehéz enciklopédiát csapnak az asztalra. A körülöttük összegyűlt "verébsereg" pillanatok alatt rebbent szét. A francba, már megint hamarabb jött!...

...Mi ez a disznóól? A tábla miért nincs rendesen letörölve?! Miért nem vizes a szivacs! Kovács, Te vagy a hetes nem?! Hát pótold fiam! Tudja e valaki miért olyan fontos Palermo és Catania? Senki?! Mindjárt gondoltam. Bezzeg szaladgálni a mapokon, azt tudtok!
Krétákat kérek, mert ma valami egészen újakat fogok mesélni!...

Tartalom átvétel